Bismillahirahmanirrahim
"Aku memilih untuk berada di sini bukan kerana sudah penuh ilmu untuk berkongsi apatah lagi mengajar. Tapi, kerana ada satu rasa ingin aku sampaikan kepada kalian biarpun sebesar zarah, ku harapkan redha dariNya. Penulisanku adalah sebuah penceritaan yang kadang aku tak dapat ungkapkan dengan kata-kata atau bicara. Harapanku, luah rasa dan pandanganku yang tak seberapa ini mungkin boleh kalian ambil sedikit ibrah darinya dan semoga ada pula satu semangat yang ingin ku suntikan dalam hati-hati kita biarpun sekelumit cuma."

Sunday, February 3, 2013

Siapa kita masa Susah? Siapa kita masa Senang?


Bismillahirrahmanirrahim.

p/s awal: Muhasabah diri betul2.. be honest. Who are you in times of hardship and in times of ease?

Iman ada masa ia naik, ada masa ia jatuh.
Ada masa kita berjaya, ada masa kita rebah gagal.
Ada masa kita senang, ada masa kita merasa begitu susah.

Mengapa aku berasa susah?
Mengapa seperti pintu kejayaan aku masih terkunci rapat?
Mengapa aku tidak mudah menikmati bahagia?

Bukankah semua ini takdir Allah?
Mengapa Allah beri ini semua padaku?

Wahai insan,
Kita mudah lupa.
Masa berasa susah, kita sudah tidak nampak di mana kasih SayangNya…
Kita tak perasan itu semua lagi.
Hanya tahu… Musibah itu hukuman!
Musibah itu kesusahan!

Bila kita mendapat kesusahan, kita dah tak nampak apa itu kesenangan. Ya, tak ada masalah. Silalah menangis… silalah merintih… silalah mengadu pada Allah.

We can complain to Allah.
But, Don’t we ever complain about Allah.

Para Nabi, semasa berasa begitu perit perjuangan mereka… berasa begitu letih dengan ujian. Mereka selalu mengadu pada Allah. Mereka menangis. Tapi, tidak pernah sekali mereka mempersoalkan ujian Allah.

Menangis dan berduka bukan bererti kita tak sabar.
Mereka juga menangis. =)

Bila kita diberi ujian, berasa susah.. sangat susah. Kita selalunya akan berusaha sedaya upaya untuk keluar dari masalah itu.


“Okay, now… I’m being tested. Aku kena buat betul-betul. Allah sedang melihatku..”
“Ok.. aku perlu selesaikan masalah ini! Aku perlu berjaya keluar dari ujian ini. Allah sedang mengujiku !’

Kita terlalu fikir tentang masalah itu… dan akhirnya kita menjadi terlalu letih untuk berusaha. Sebab, kita sedang bergantung pada kemampuan diri untuk berjaya dengan cemerlang dalam ujian Allah itu. Kita bebankan diri dengan merasakan "Aku mesti kena berjaya lepas ujian ini sendiri!"
Hmm…

Let me share something I got last time.

‘We always think Allah is just like a Professor. When a Professor gives you an exam, he hands you the exam, steps back and watches. Are you going to fail or to pass…?


Are you allowed to raise your hand and ask for help? No right, that’s called cheating. :p And that’s how we think about Allah. Okay, Allah is testing me… He’s going to see how I can do… I got to depend on me.. I got to depend on something else of the creation.

We think Allah is like a Professor. We think we can’t raise our hands and ask for help. Hmm, in fact.. the test is given to us at times in order for us to raise our hands and ask for help.
(Yasmin Mogahed) 

Allah ada sebut pada kita dalam Quran antara sebab kita diberi ujian…

“La’allahum yarji’un… Supaya kamu kembali kepada Kami.”

Allah beri ujian supaya kita kembali padaNya. And, most of the time, the test of hardship will make us realize that. Dalam sesetengah ayat, Allah ada menyebut lagi bahawa Ujian diberi pada kita supaya kita taddaru’.

“La’allahum taddarra’un.. supaya mereka tunduk pada Kami.”

Taddaru’ satu keadaan yang bukan hanya lemah, tunduk, rendah diri… it is more than that. Jom tengok macamana Allah ceritakan penuh hikmah dalam kitab suciNya. MashaAllah~

Dialah yang menjalankan kamu di darat dan di laut sehingga apabila kamu berada dalam bahtera itu dan ia bergerak laju membawa penumpangnya, dengan tiupan angin yang baik,

dan mereka pun bergembira dengannya ;

tiba-tiba datanglah angin ribut yang kencang, dan datang pula kepada mereka ombak dari segala penjuru dan mereka percaya bahawa mereka diliputi oleh bahaya ;

pada saat itu mereka semua berdoa kepada Allah dengan mengikhlaskan kepercayaan kepadaNya (sambil merayu dengan berkata): ‘Demi sesungguhnya! Jika Engkau selamatkanlah kami dari bahaya ini, kami akan menjadi orang yang bersyukur.”   (Yunus: 22)


Kita macam tu kan? Huu. Bila ditimpa kesusahan… kita di tengah lautan dan dipukul ombak yang sangat besarrr… kita cepat mencari jalan untuk selamatkan diri! Kita mungkin buat panggilan kecemasan mohon bantuan. Tapi, mungkin tidak dapat dihubungi. Kita terus lagi mencari jalan… mungkin segera menerpa pada Bot-bot kecemasan… rupanya semua sudah rosak. Terus lagi dapatkan Life Jacket. But, all the life jackets are not working!

And, when every single mean we tried to go. We seek help from other creations but Not Allah swt. We depend on something else other than Allah SWT… and out of His Mercy, Allah had to close every single way of help… so that we will realize that…

‘Ya Allah.. hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepadaMu kami pohon pertolongan!’
That is the state of Taddaru’.

MashaAllah…. Nampak tak? Sometimes it takes a storm to make us realize that. Because, kita selalu tenggelam dalam keadaan yang sentiasa selesa… kita susah, kita cari kawan.

Kawan tak boleh tolong, kita cari family.
Family tak boleh tolong, kita korek duit dalam bank.

When we really need that Life jacket, that’s when it’s not working.
When we reallyyy need that friend to pick up the call, that’s when she wasn’t there for you.

And, because kita selalu lupa untuk minta pada Allah. Allah terpaksa menutup segala pintu-pintu pertolongan itu supaya kita sedar. Hanya Allah sahaja tempat kita kembali dan minta pertolongan.

Now, let’s examine… what we will do after Allah saves us from that Storm!

“Maka apabila mereka naik bahtera (lalu menemui sesuatu bahaya di laut), mereka memohon pertolongan kepada Allah dengan mengikhlaskan diri kepada agamaNya, kemudian setelah Allah selamatkan mereka (naik) ke darat, mereka melakukan syirik kepadaNya.
(al ankabut: 65)

Astaghfirullahalazim…

Kita kembali lupa pada Allah. =(

Kita mula merasa senang dengan apa yang ada di mata. Kita terlupa kadang-kadang bahawa Ujian Kesenangan itu mungkin Lebih Sukar daripada Ujian kesusahan.

Tau kenapa ?

Sebab, bila kita sedang gembira… kita susah nak kembali pada Allah.

Perumpamaannya macam ni… Time exam dulu kan ada soalan Multiple Choice. Pilihan jawapan A, B, C, D. In times of hardship, You have a question with One option and that is ALLAH. So, it’s the right answer. Allah has to erase all the other options to make us choose HIM and come back to Him.


Tapi, masa kita sudah selamat dari taufan tu….
Dah sampai ke darat… now, we have Lots of Options… A, B, C, D…

Our parents,
Friends,
Money,
Status..

Dan, persoalannya. Apa Jawapan kita? Apa pilihan pertama kita?

Where do we go First??

Kebanyakkannya, akan pergi kepada selain dari Allah. Kita bergantung selain dariNya. Kita kembali ‘mensyirikkan’ Allah. Kebergantunggan kita telah beralih arah.
Masa itulah Ujian Senang menjadi Lebih Susah.

Kita tertipu. Kita sangka bahawa semua Options ni boleh selamatkan kita.
Do we really think that the doctor can cure us?
Do we really think that the medicine is curing us?
Do we really think that person can help us?

If yes, we have been fooled. We have been deceived by the means.

It is Only Allah who can cure,
Who saves,
Who helps us.

Our ultimate Hope, dependency, trust, fear, love is Only For Allah.

Not anything else.

Jadi, banyakkan ingatkan diri.

Even in the Ease, we shall Not be deceived.

Tapi, bukan bermakna kita jangan berusaha. TIDAK!
Sebaliknya segala ikhtiar dan usaha itu dilakukan dalam naungan Jiwa dan Roh yang sentiasa bergantung pada Allah sepenuhnya. Mereka yang tak bulat tawakkal pada Allah, tidak akan percaya. Mereka akan ragu. Hati masih berbisik bahawa …. ‘dengan aku buat macam ni, mesti akan jadi macam ni..’

Tak yakin bahawa segala usaha ini Hanya SEBAB kepada pertolongan Allah.
Kalau Allah tak nak tolong, tak mungkin ada yang dapat menolong.
Kalau Allah tak nak bagi, tak mungkin ada yang boleh bagi.
Kalau Allah sekat, tak mungkin ada yang boleh selamatkan!

Please. P L E A S E, Come back to Allah. Ask HIM First.

All the best dalam mengharungi kehidupan ini.
Kita ingin bertemankan Allah atau tidak adalah pilihan kita.
Allah adalah matlamat kita.
Kita ingin jumpa denganNya dalam redha dan rahmatNya.

Bagaimana caranya?
Bagaimana hubungan kita dengannya?
Benarkah kita mengaku dengan hati – Tiada Illah melainkan Allah?

Tepuk jap hati… tanya jap Iman.
They tell no lies. =)


Ikhlas dari kami,
Hamba Mu yang Merindu.

Hm.

=)

(diilhamkan dari pembacaan Dr Asri dan ceramah cik Yasmin Mogahed.)

p/s: aku cepat ‘gabra’ bila sedang bahagia… huu… wahai hati, ingatlah Pada Allah. Amen. 

p/s2: sebenarnya benda lain di fikiran dan terlintas di hati. Tapi, ntah ape pula yang aku tulis. 

p/s 3 : sebenarnya, hati ni rasa takut..huu.. serius. It's so scary to think that about going through this life without Allah in my heart. huaa~~ 



2 comments:

  1. Replies
    1. ohh..kmu punya keje lah ni viewers blog sy smpai 45 hri ni? haha...

      Delete

Thank you for your time to read. Leave a comment. Thanks again.

There was an error in this gadget