Bismillahirahmanirrahim
"Aku memilih untuk berada di sini bukan kerana sudah penuh ilmu untuk berkongsi apatah lagi mengajar. Tapi, kerana ada satu rasa ingin aku sampaikan kepada kalian biarpun sebesar zarah, ku harapkan redha dariNya. Penulisanku adalah sebuah penceritaan yang kadang aku tak dapat ungkapkan dengan kata-kata atau bicara. Harapanku, luah rasa dan pandanganku yang tak seberapa ini mungkin boleh kalian ambil sedikit ibrah darinya dan semoga ada pula satu semangat yang ingin ku suntikan dalam hati-hati kita biarpun sekelumit cuma."

Tuesday, July 23, 2013

Muhammad SAW: "Hub ikhtiari" - The Love of Choice.

Bismillahirrahmanirrahim,

Allahummasolli’alamuhammad.

Subhanallah.

Sedar atau tak. Setiap dari kita ada fitrah cinta. Cinta kepada Allah, cinta kepada makhluk. Cinta pada Allah itu memang fitrah. Everyone has it. No matter they are atheist ke ape ke… because, we are all IN NEED of Allah. Mesti akan ada sikit dlm hati cinta kepada Tuhan.

But then, Love for Muhammad SAW is not fitrah. Bukan. It is ‘hubi ikhtiari’ – The love of choice. Not on ‘fitrah’. It’s a mujahadah. We need to make effort to love Muhammad SAW.

It's a Struggle. 
-------------------------------------------------------------------
A Reflection by Omar Suleiman. (sini)

What would it be like to be with Rasulullah SAW in Jannah?

Imagine sitting with your spouse in your palace in Jannah,

Then deciding on what’s the plan on that day,

Should we go outside or sit on our throne with the waterfall of milk and honey flowing beneath us?
And enjoy a cup of Jannah wine while smiling the sweet scents of Jannah,

Should we go to the marketplace and meet all our old friends that we used to laugh in the Dunya and talk about how Dunya was like and how we are made it here and how Allah SWT bestowed His favor upon us?

And your spouse says: “You know what? How about we go visit the Prophet SAW today?”

So you and your spouse go hand in hand walking towards the home of the Prophet SAW, you passed by the home of Talhah and Zubair r.a and say salaam to them and you go and knock the door of the Prophet SAW in Jannah.

And knowing behold, Rasulullah SAW open with a big smile on his face and says: “Ahlan wa marhaban!” (Welcome and embraces you.)

And invite you to sit in his home to welcome you and sit right across you and asks you: “Would you like a cup of Jannah tea?” (T_T)

You sit in the home of Rasulullah SAW and Rasulullah SAW gives you a cup of tea and he sits in front of you and gives you his Undivided Attention and imagine what the discussion would be like….

What would you tell him? What would you ask him?

Would you tell him about your favorite moment in the sirah? Or about how you were taught about his smile? Would you ask him what Ta’if was really like and how he would still manage to remember us as the blood spilled from his noble face? (T_T)

But in Jannah, there are No more tears and no more fears. Just the Sweetness of Success and Sacrifice.  Imagine Rasulullah SAW tells you about his inside joke with Aisya r.a or the time he caught Anas playing with his kids instead of running his errands,

What if he told you SAW remembered you or how he knew your name and longed for the moment that he would meet you, what if he told you SAW, that “I remembered your Salah and your salam reached me and I answered to you, what if at the end of the conversations, Rasulullah SAW extended his hand and offered you a sip of water – after again, you would never feel thirst – not physically, nor spiritually,

For the only sight more noble and beautiful than the face of Muhammad SAW is the face of the Lord of Muhammad SAW and the Lord of you…. And for that, all you have to do is to look up and you see Allah SWT.

Don’t worry about the time, don’t worry about the Prophet SAW getting annoyed of you or getting tired to entertain other guests because in al Firdaus – you will never have to feel left like you imagine again,

We ask Allah SWT to grant us the companionship of Rasulullah SAW and the companions and his family, and the soddiqun and the syuhada’ and the highest level of Jannatulfirdaus, we ask Allah SWT to be able to see HIM, to be among those who follow his Sunnah and who’ll be embraced by him in the day of Judgement, and we ask Allah SWT to make HIM more beloved to us than our family, wealth and everything in this Dunya, we ask Allah SWT to forgive us for our shortcomings and we ask Allah SWT the chance to be starring at HIS Face.

Allahumaamen.

T_T

He tried to hide his feeling while saying all these. May Allah blessed you syaykh. :(

Alhamdulillah.

Semoga Allah memberi kita hati yang bertambah-tambah cinta padaNya dan pada Muhammad SAW. T_T



Saturday, July 13, 2013

The Road not taken

Bismillahirrahmanirrahim.


Susahnya nak singkapkan satu per satu.
Tapi, saya suka juga sebenarnya menulis post-post bersifat 'personal' ni...

Bukan untuk membuka apa yang tertutup dan nak berbangga dengan apa yang hebat. (hebat ke..haha.) hu...
Tapi, saya sangattt suka kalau ia boleh menjadi satu iktibar pada diri dan orang lain.

Our lives is all about ups and downs kan?... :)

So, I have mine too. hu.
Which is not really nice for me to swallow. But then, I found one important lesson - "It's not that bad actually."

'Dulu', saya seorang yang sangat ambitious. I have lots of dreams.... I aimed high.
I never doubt my capability.
I always know that - "If there's a will, there's always a way."

That's how saya dapat buat dan dapat capai macam-macam dlm hidup saya... (And of course, with the wills of Allah.)

Bersyukur sangat. Teramattt sgt. Saya tak pernah lagi dikecewakan Allah dlm semuaa doa saya.
Kalau Allah tak bagi ms tu, Dia akan bg ms lain.
Kalau tak bgi mcm tu, Allah akn bg mcm lain.
Tapi dengan makna yg sama mcm yg sy mintak. T_T

(sbb tu rs nk lari smbunyi...mlu. hu.. )

Kemudian, tup tup. Without knowing... or I never thought of something like 'that' to happen in my life.
And it has moved EvERYthing 360 degree. :p
hu.

Yes, the light has gone. No more light.
Only darkness. yes, sounds exaggerate kan? hehe.. but.
that's what has happened.

Saya memang tak boleh buat apa... except, masa tu hanya ingat. "Aku kena keluar dari sini! Aku kena kluar dari mslh ni."

Pumpang..pumpang~ semua orang meneruskan kehidupan masing-masing.
Pada masa tu, saya sedang sibuk berjuang untuk cari balik cahaya yg dh hilang tu. hu...
And it took lots of courage, lots of strength, lots of ...hmm...

To get all those things...
to get out from the darkness, I just keep looking for Allah.
Because, I realize...

Only Allah can solve all things.
"Everything is difficult except what He makes easy".
remember?...

I never get tired of looking for Allah.
Every single and simple and small thingsss... I never get tired of talking to Allah.
It makes me stronger, happier, and staying closed to Him.

Masa sibuk2 sahabat lain menelaah...
saya sibuk sembunyi cari buku mengenal Allah. T_T

Sibuk orang lain memikirkan masa depan masing-masing...
saya tak henti berbual dgn Allah.

Satu demi satu Allah buka hikmahNya.
Cuma.... kesan dari apa yang berlaku pd sy tu... telah buat saya berubah terlalu banyak.

Saya hilang semangat sy yang dulu.
Saya rasa macam.... tak best...
tapi, bila saya selalu duduk bermuhasabah... sebenarnya...
inilah kejayaan yang saya amat idam-idamkan tu.

Ya, memang yang ini lah. :(

Bukan bermakna saya sudah tak 'ambitious'. Saya masih seperti tu. Alhamdulillah.

Perancangan hidup sya yang saya impi-impikan musnah.
Hilang. Bum. Yes, just like that.
In a blink of an eye.
SUbhanallah....
Allah is the Turner of states remember?...

Nothing is impossible to Him.
To change one's heart.
to change one's life.

He can do it.

ALhamdulillah.

Saya tak pernah rasa kesal dan menyesal atas apa yang berlaku pada saya.
Saya happy.
Saya bersyukur... sebab, if all these didn't happen.. i won't become who i am now.

Allah...hm.. Dia Maha Baik pd hmba-hambaNya.

And, to be honest, i'm still looking the way out.
to get the light.
I never thought it would take so long for me to recover.
To get out from the darkness.

But, this is how Allah wants to give what I want.
What I have been asking for all my life.
and for that, I never regret any of these.

I just feel a bit sad and discourage.
Looking at myself when I lose my determination.

People won't understand.
Even me, myself can't comprehend all these. :p

Saya masih berdoa supaya Allah tunjukkan hikmahNya.
Masih mintak pada Allah agar saya dapat beroleh keredhaanNya.

Bila semua ni berlaku, saya skip my plannings.
Instead of doing this and this and that...
I've chosen another way.

Masa mula-mula tamat belajar, saya fikir untuk buat sesuatu.
Fikir dan fikir...
istikharah demi istikharah...
Subhanallah,
Alhamdulillah...
tak pernah putus. Sebab, after the dark days, saya tak boleh membuat keputusan dlm hidup saya melainkan terus menempuh semua hari2 tu, bertemankan Allah dan petunjukNya.

hm. (very hard to say... but, it happened.)

Saya kena teruskan jugak!
Lalu saya putuskan untuk bersama-sama dengan abang dlm bisnesnya.
ALhamdulillah....
Allah beri ketenangan dari pekerjaan ni.

Abang-abang saya ni 'pelik2' dan hebat2 belaka. (cumanya... ehem... hu.),
tulah...
Currently, we have 4 branches with one warehouse and one retail store.
InshaAllah... we are growing.
Tapi, sadly to say... due to lack of experience and lack of understanding...
kami ada masalah juga dengan pengurusan.
Dan secara tak lgsung, benda ni affect my work. a lot, i mean. hu.
Inilah cabaran saya. haha. To get things right.
in a way that, i have zero experience... terjun dlm lubang gelap2 ni. haha. :p

Along this way, abang banyak memberi dorongan utk saya teruskan kerjaya ke peringkat lain kalau saya nak. Tapi katanya, klu saya nak stay, mereka memang nak lambakkan tanggungjawab lain. Sebab, inshaAllah...kmi sedang ke hadapan and lots of work to be done. Tapi, jgn ingat ofis kmi ni mcm org lain. =.=' hehe... small business - Bundle House Enterprise.

Saya masih buntu sebenarnya.
Kesan hari2 'kegelapan' tu tak habis lagi. hahaha.
I'm pathetic kan?.. :p
And, I blame no one for all these except myself. If I really really determine, I know I can put things back. But, I never knew that I wasn't strong enough. hu.

Disebabkan, saya memang ada cita-cita untuk menjadi usahawan...
saya buat keputusan untuk memulakn perniagaan sendiri. Banyaakkkk sgt yg jadi. haha.
and I was so tired. But again, Alhamdulillah.... I keep on performing istikharah.
If it's good, Allah will guide me.
One after another door was closed right in front of me.
I started to lose hope.
But, Allah knows that. He sent me His help. He gave me strength. He told me not to lose hope.
and I ..
hmm, and I moved on. I keep on going... it's not easy at all.
Subhanallah. I have no word. hehehe...

Then, I decided to help one of my sisters...
To lift her up. To help her building her success.
and we have set a business together.

Currently I have two important commitments.
dan.... dua-duanya teramat sukar untuk saya.
Kadang-kadang rasa nak mengalah... tapi, tiada jalan mudah kan...
Kalau jalan ni mudah, takkan ada orang yang gagal.
dan selagi sya tak gagal, saya takkan berjaya...

Mereka yang berjaya juga berkali-kali gagal kan? (smgat..smgat... (^0^)/   )

Cabaran lain yang turut sama2 nak 'sibuk2' jumpa saya..haha.
is others' perception.
Yes, I thought I can ignore them...
but sometimes, tak boleh....

Some people would say : "Sayangla... dh bljar hebat2... takkan tak nak..bla...bla.."
hu.

Yes, it doesn't hurt me too much.
But it makes me a bit sad.

Am I too bad?

I have my ambition too. But, I took the road that was not taken. That was less traveled by.

Some of my friends yang bagus2, mereka ambil jalan lain. I took mine. But, our destination is the same right?

We are heading towards success kan?...

It's just that... when the road I have chosen was less traveled by, it has lots of bushes, thorns, and danger maybe. 

Sekarang, saya sedang menempuh kepayahan tu. Bila susah macam ni, saya terfikir jugak... betul ke aku salah ni... silap ke jln ni... mungkin aku betul2 perlu kembali ke jln yg sepadan dgn 'kehebatan' aku. acee..konon lah ye. haha.

Mungkin aku ni degil kot. Sampai tak nak kalah jugak kat jalan ni...

And, I have no answer to this argument.
Sebab, saya nak jugak capai cita2 tu... and I would do my best for it.
And, until now... nak ukur kesungguhan tu...
saya jujur mengaku pada diri. Saya masih Tak ckup bersungguh.

Pada saat saya tulis ni, saya dah lepaskan banyak beban pada Allah...
Tak malu ke saya ni. hu... lepas kepayahan pada Allah, Allah lepaskan kesenangan pd saya.
Apela hajar ni... hu.

Saya selalu bual dgn Allah agar Allah akn tunjukkan jalan.
dan Alhamdulillah... saya seperti rasa Allah sedang menegur kesalahan dan kekurangan saya.
Kalau saya tak setabah Hajar r.a,
kalau saya tak gigih macam tu... mcmana Allah nak datangkan pertolonganNya?.. hu. T_T

Allah nak saya berusaha bersungguh2.
Kemudian Dia akn tolong.
Allah nak saya belajar apa itu kesungguhan, ketabahan, kekuatan,
dan erti Tawakkal.

Hidup ni semua tentang ujian dan dalam setiap ujian Allah tu,
terselit hikmah dan pengajaran bagi mereka yang yakin pd Allah.

Saya kena kuat lah ye!

I need du'a my friends.
To be honest,
Hanya Allah dapat membalas jasa2 kalian yang sudi doakan saya.
Semoga Allah merahmati kita semuanya berusaha di jalanNya.
Jalan ini tak mudah.
Kalau mudah, tentulah ramai yg mengikutinya.

(cuba cari ... surah apa Allah pujuk Rasulullah Saw.)


"...dan barangsiapa yang bertaqwa, Kami akan mengadakan baginya jalan keluar,

dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akn mencukupkan keperluan baginya. 

Sesungguhnya Allah melaksanakan urusanNya. Sungguh, Allah telah mengadakan ktentuan bagi tiap-tiap sesuatu." (at Talaq: 2-3)

Sebenarnya, banyak sangat ayat-ayat Allah dalam Quran... menceritakan tentang kemanisan orang yang berusaha, kepayahan mereka di jalan Allah...
bahkan banyak Pujukan Allah supaya hambaNya tidak berputus asa.

Mudah rasa kita menangis bila membaca Quran dan merasai kehebatan rahmatNya.

Subhanallah.

How could I ask for more from Allah.

Malu ni tak boleh nak cakap dah. hahaha. T_T

Okay, I better stop here. Nnti hbis mrepek. :p


All the best guys!
No matter what your situation is... remember one important thing.

"There will always be people who pray for you. All the Muslimin and Muslimat out there is praying for each of us. and most important is Your own Du'a to Allah."


And of course.. with no doubt.

He Grant all du'as. 

:)




p/s: em, saya tak tau... btul2 tak tau ap yg akn brlaku lps2 ni. Whether it's good or bad... I only know one thing - ALLAH is here, with me. (^_^)


p/s lgi: InshaAllah, klu ada kesempatan, sy akn post tajuk bru. It's about the Dunya and how we live in this life. A kind of.... harapnya, dptlah kongsi dgn baik nnt. :)  




Wednesday, July 10, 2013

Self - Righteousness

Bismillahirrahmanirrahim,

Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
Alhamdulillah.

Kita teramat bertuah sebab Allah pilih kita untuk menempuh Ramadhan kali ni, ada kalangan saudara kita di luar sana, mungkin telah pergi meninggalkan kita. Mereka tak sempat untuk merasai lagi betapa hebatnya rahmat Allah pada bulan ni. (well~ we can try to put all words, but no words best described how happy the Muslimin and the Muslimah out there to have Ramadhan with them today. T_T)

*******************************

Self- Righteousness. 

Saya rasa ramai tahu kot apa yang cuba saya nak tulis kali ni. :)

Obviously this is one of the diseases that we might have in our heart.

Perasaan yang buatkan kita rasa " saya sudah soleh, solehah, alim.. dah mcm2 kebaikan dah sy buat."
hu.

Kadang-kadang perasaan ni datang bila kita bertembung atau mengenali sesiapa yang akhlaknya, yang kelihatannya seperti kurang 'soleh' daripada kita. (Erk... scary nya nk taip mcm tu. hu..)

Sebab ape?..

Sebab kita rasa kita baik. Kita taat pada Allah, tapi mereka tidak taat.
Kita menutup aurat, mereka tak tutup.
Kita solat awal waktu, mereka tidak atau mungkin terus tinggalkan solat. :(
Kita menambah-nambah amal kebaikan baik solat sunat, ataupun berbuat baik pd orang lain.

Sehingga kadang-kadang kita tak sedar,
kita telah memandang rendah pada orang lain.
Kita telah melihat diri kita baik dan mereka tidak.

Saya rasa ramai sudah tahu tentang hadith Baginda Saw tentang sifat ini. Sangat ditakuti para Sahabat dulu dan ketakutan tu jugak berada dalam hati-hati kita.

Jadi, macamana nak avoid rasa mcm ni?

Pertama-tamanya, kita kena selalu ingatkan diri.

"We are not doing Allah any favor by worshiping HIM. But, Allah is doing the favor for letting us to worship Him." 

"My worship is not a gift from me to Allah, but it is a gift from Allah to me." 

Perkara ni penting sebab ia dapat tambahkan rasa syukur kita pada Allah. Dalam ramai-ramai hambaNya di dunia ini, Allah telah pilih kita untuk taat padaNya. Dia telah pilih kita untuk memiliki hati yang dekat denganNya. Sehingga kadang-kdang kita rasa sedih dan tak happy bila org lain tak dapat rasa sama.

Maka, bersyukurlah pd Allah kerana Allah telah pilih kamu. Dia tu tak terpilih pon. :(

Bila kita ingat bahawa ketaatan ini adalah anugerah. Maka, kita akan sedar jugak bahawa,

"What is Given CAN be Taken." 

Anyone can fall. Our heart keeps turning. That's why, Rasulullah Saw selalu berdoa - "ya Muqalibal Qulub, tetapkan hati ini pada agamaMu."

Kalau dah Baginda Saw kerap berdoa begitu, kita ni siapa? hu.
Apatah lagi kita kan... hmm. :(

Next, kita kena faham bahawa Allah dah pesan pada kita, "Never die except in the submission to Allah."
Dan kita tak pernah tahu siapa kita pada saat-saat kematian kita.

Ada sebuah hadith saya ingin kongsi,

"sungguh di antara kalian ada yang beramal dengan amalan penduduk jannah (surga) hingga antara dia dengan jannah sejarak satu hasta kemudian ia didahului dengan catatan (taqdir) sehingga beramal dengan amalan penduduk anNaar (neraka), sehingga masuk ke dalamnya (anNaar).

Sesungguhnya ada di antara kalian yang beramal dengan amalan penduduk anNaar, hingga antara dia dengan anNaar sejarak satu hasta kemudian ia didahului dengan catatan (taqdir) sehingga beramal dengan amalan penduduk jannah sehingga masuk ke dalamnya (jannah)."

(H.R alBukhari dan Muslim).

Jadi, jangan mudah berburuk sangka dengan kejahatan seseorang sehingga kita merendahkan dia dan meninggikan diri kita. We never know. Siapa yang Allah pilih untuk syurganya dan siapa pula yang ke nerakanya. Apa yang patut kita buat adalah Lari sejauh-jauhnya dan mohon perlindungan dgn Allah dari azab Neraka.

haa... ada lagi yang buat saya selalu rasa malu. Rasa hina.

Jgn rasa seperti kita telah dijamin ke syurgaNya.

And, please realize that, Abu Bakar who actually has a guarantee to be in Jannah... said that: "Even if I have one foot in Jannah, I would still fear I can't enter it."

And even, Umar said that, : "If Allah says that Every single humans being would enter paradise except for One, I would fear that person would be me. And if every single humans being would enter Jahanam except for One who will go into Jannah, I would Hope that person is me."

MashaAllah. T_T

Siapa diri ni?... astaghfirullahalazim. Hebatnya ketakutan mereka pada Allah dan tingginya pengharapan mereka pada Allah.

Fear of Allah and Hope to Allah.

Jom.. sama-smaa kita ambil peluang ni untuk perbaiki diri, perhebatkan taubat kita. Tunjukkan keikhlasan cinta pada Allah. And, please... don't worry. Kita sentiasa ada peluang untuk bertaubat selagi masih hidup. Jika kita pernah berasa sombong, takbur dengan kebaikan dan ketaatan kita... mohon pada Allah agar Allah ampunkan kita.

"Because, the sins of others may be forgiven by Allah But. the sins of your arrogance may not be." - Yasmin Mogahed.

Selalu ingatkan diri.

Hati, ketaatan dan kebaikan ini semua datang daripada kurniaan Allah.
Siapa yang dapat, maka bersyukurlah banyak-banyak pada Allah.
Siapa yang kufur, "maka sesungguhnya azabku adalah amat pedih."

Mohon agar Allah tetapkan hati kita.
Mohon biar kita 'pergi' dalam keredhaanNya.

Selamatkan dada kita dari bersangka buruk terhadap orang lain.
Tumpahkan rasa simpati dan sayang pada mereka.
Supaya Allah juga menyayangi kita.

Wallahualam.


Rujukan: Yasmin Mogahed - The Diseases of the heart.



Salam Ramadhan pada kamu semua.

1 Ramadhan dah nak pergi. uhuk. T_T


Fighting! (^0^)/











There was an error in this gadget