Bismillahirahmanirrahim
"Aku memilih untuk berada di sini bukan kerana sudah penuh ilmu untuk berkongsi apatah lagi mengajar. Tapi, kerana ada satu rasa ingin aku sampaikan kepada kalian biarpun sebesar zarah, ku harapkan redha dariNya. Penulisanku adalah sebuah penceritaan yang kadang aku tak dapat ungkapkan dengan kata-kata atau bicara. Harapanku, luah rasa dan pandanganku yang tak seberapa ini mungkin boleh kalian ambil sedikit ibrah darinya dan semoga ada pula satu semangat yang ingin ku suntikan dalam hati-hati kita biarpun sekelumit cuma."

Saturday, July 13, 2013

The Road not taken

Bismillahirrahmanirrahim.


Susahnya nak singkapkan satu per satu.
Tapi, saya suka juga sebenarnya menulis post-post bersifat 'personal' ni...

Bukan untuk membuka apa yang tertutup dan nak berbangga dengan apa yang hebat. (hebat ke..haha.) hu...
Tapi, saya sangattt suka kalau ia boleh menjadi satu iktibar pada diri dan orang lain.

Our lives is all about ups and downs kan?... :)

So, I have mine too. hu.
Which is not really nice for me to swallow. But then, I found one important lesson - "It's not that bad actually."

'Dulu', saya seorang yang sangat ambitious. I have lots of dreams.... I aimed high.
I never doubt my capability.
I always know that - "If there's a will, there's always a way."

That's how saya dapat buat dan dapat capai macam-macam dlm hidup saya... (And of course, with the wills of Allah.)

Bersyukur sangat. Teramattt sgt. Saya tak pernah lagi dikecewakan Allah dlm semuaa doa saya.
Kalau Allah tak bagi ms tu, Dia akan bg ms lain.
Kalau tak bgi mcm tu, Allah akn bg mcm lain.
Tapi dengan makna yg sama mcm yg sy mintak. T_T

(sbb tu rs nk lari smbunyi...mlu. hu.. )

Kemudian, tup tup. Without knowing... or I never thought of something like 'that' to happen in my life.
And it has moved EvERYthing 360 degree. :p
hu.

Yes, the light has gone. No more light.
Only darkness. yes, sounds exaggerate kan? hehe.. but.
that's what has happened.

Saya memang tak boleh buat apa... except, masa tu hanya ingat. "Aku kena keluar dari sini! Aku kena kluar dari mslh ni."

Pumpang..pumpang~ semua orang meneruskan kehidupan masing-masing.
Pada masa tu, saya sedang sibuk berjuang untuk cari balik cahaya yg dh hilang tu. hu...
And it took lots of courage, lots of strength, lots of ...hmm...

To get all those things...
to get out from the darkness, I just keep looking for Allah.
Because, I realize...

Only Allah can solve all things.
"Everything is difficult except what He makes easy".
remember?...

I never get tired of looking for Allah.
Every single and simple and small thingsss... I never get tired of talking to Allah.
It makes me stronger, happier, and staying closed to Him.

Masa sibuk2 sahabat lain menelaah...
saya sibuk sembunyi cari buku mengenal Allah. T_T

Sibuk orang lain memikirkan masa depan masing-masing...
saya tak henti berbual dgn Allah.

Satu demi satu Allah buka hikmahNya.
Cuma.... kesan dari apa yang berlaku pd sy tu... telah buat saya berubah terlalu banyak.

Saya hilang semangat sy yang dulu.
Saya rasa macam.... tak best...
tapi, bila saya selalu duduk bermuhasabah... sebenarnya...
inilah kejayaan yang saya amat idam-idamkan tu.

Ya, memang yang ini lah. :(

Bukan bermakna saya sudah tak 'ambitious'. Saya masih seperti tu. Alhamdulillah.

Perancangan hidup sya yang saya impi-impikan musnah.
Hilang. Bum. Yes, just like that.
In a blink of an eye.
SUbhanallah....
Allah is the Turner of states remember?...

Nothing is impossible to Him.
To change one's heart.
to change one's life.

He can do it.

ALhamdulillah.

Saya tak pernah rasa kesal dan menyesal atas apa yang berlaku pada saya.
Saya happy.
Saya bersyukur... sebab, if all these didn't happen.. i won't become who i am now.

Allah...hm.. Dia Maha Baik pd hmba-hambaNya.

And, to be honest, i'm still looking the way out.
to get the light.
I never thought it would take so long for me to recover.
To get out from the darkness.

But, this is how Allah wants to give what I want.
What I have been asking for all my life.
and for that, I never regret any of these.

I just feel a bit sad and discourage.
Looking at myself when I lose my determination.

People won't understand.
Even me, myself can't comprehend all these. :p

Saya masih berdoa supaya Allah tunjukkan hikmahNya.
Masih mintak pada Allah agar saya dapat beroleh keredhaanNya.

Bila semua ni berlaku, saya skip my plannings.
Instead of doing this and this and that...
I've chosen another way.

Masa mula-mula tamat belajar, saya fikir untuk buat sesuatu.
Fikir dan fikir...
istikharah demi istikharah...
Subhanallah,
Alhamdulillah...
tak pernah putus. Sebab, after the dark days, saya tak boleh membuat keputusan dlm hidup saya melainkan terus menempuh semua hari2 tu, bertemankan Allah dan petunjukNya.

hm. (very hard to say... but, it happened.)

Saya kena teruskan jugak!
Lalu saya putuskan untuk bersama-sama dengan abang dlm bisnesnya.
ALhamdulillah....
Allah beri ketenangan dari pekerjaan ni.

Abang-abang saya ni 'pelik2' dan hebat2 belaka. (cumanya... ehem... hu.),
tulah...
Currently, we have 4 branches with one warehouse and one retail store.
InshaAllah... we are growing.
Tapi, sadly to say... due to lack of experience and lack of understanding...
kami ada masalah juga dengan pengurusan.
Dan secara tak lgsung, benda ni affect my work. a lot, i mean. hu.
Inilah cabaran saya. haha. To get things right.
in a way that, i have zero experience... terjun dlm lubang gelap2 ni. haha. :p

Along this way, abang banyak memberi dorongan utk saya teruskan kerjaya ke peringkat lain kalau saya nak. Tapi katanya, klu saya nak stay, mereka memang nak lambakkan tanggungjawab lain. Sebab, inshaAllah...kmi sedang ke hadapan and lots of work to be done. Tapi, jgn ingat ofis kmi ni mcm org lain. =.=' hehe... small business - Bundle House Enterprise.

Saya masih buntu sebenarnya.
Kesan hari2 'kegelapan' tu tak habis lagi. hahaha.
I'm pathetic kan?.. :p
And, I blame no one for all these except myself. If I really really determine, I know I can put things back. But, I never knew that I wasn't strong enough. hu.

Disebabkan, saya memang ada cita-cita untuk menjadi usahawan...
saya buat keputusan untuk memulakn perniagaan sendiri. Banyaakkkk sgt yg jadi. haha.
and I was so tired. But again, Alhamdulillah.... I keep on performing istikharah.
If it's good, Allah will guide me.
One after another door was closed right in front of me.
I started to lose hope.
But, Allah knows that. He sent me His help. He gave me strength. He told me not to lose hope.
and I ..
hmm, and I moved on. I keep on going... it's not easy at all.
Subhanallah. I have no word. hehehe...

Then, I decided to help one of my sisters...
To lift her up. To help her building her success.
and we have set a business together.

Currently I have two important commitments.
dan.... dua-duanya teramat sukar untuk saya.
Kadang-kadang rasa nak mengalah... tapi, tiada jalan mudah kan...
Kalau jalan ni mudah, takkan ada orang yang gagal.
dan selagi sya tak gagal, saya takkan berjaya...

Mereka yang berjaya juga berkali-kali gagal kan? (smgat..smgat... (^0^)/   )

Cabaran lain yang turut sama2 nak 'sibuk2' jumpa saya..haha.
is others' perception.
Yes, I thought I can ignore them...
but sometimes, tak boleh....

Some people would say : "Sayangla... dh bljar hebat2... takkan tak nak..bla...bla.."
hu.

Yes, it doesn't hurt me too much.
But it makes me a bit sad.

Am I too bad?

I have my ambition too. But, I took the road that was not taken. That was less traveled by.

Some of my friends yang bagus2, mereka ambil jalan lain. I took mine. But, our destination is the same right?

We are heading towards success kan?...

It's just that... when the road I have chosen was less traveled by, it has lots of bushes, thorns, and danger maybe. 

Sekarang, saya sedang menempuh kepayahan tu. Bila susah macam ni, saya terfikir jugak... betul ke aku salah ni... silap ke jln ni... mungkin aku betul2 perlu kembali ke jln yg sepadan dgn 'kehebatan' aku. acee..konon lah ye. haha.

Mungkin aku ni degil kot. Sampai tak nak kalah jugak kat jalan ni...

And, I have no answer to this argument.
Sebab, saya nak jugak capai cita2 tu... and I would do my best for it.
And, until now... nak ukur kesungguhan tu...
saya jujur mengaku pada diri. Saya masih Tak ckup bersungguh.

Pada saat saya tulis ni, saya dah lepaskan banyak beban pada Allah...
Tak malu ke saya ni. hu... lepas kepayahan pada Allah, Allah lepaskan kesenangan pd saya.
Apela hajar ni... hu.

Saya selalu bual dgn Allah agar Allah akn tunjukkan jalan.
dan Alhamdulillah... saya seperti rasa Allah sedang menegur kesalahan dan kekurangan saya.
Kalau saya tak setabah Hajar r.a,
kalau saya tak gigih macam tu... mcmana Allah nak datangkan pertolonganNya?.. hu. T_T

Allah nak saya berusaha bersungguh2.
Kemudian Dia akn tolong.
Allah nak saya belajar apa itu kesungguhan, ketabahan, kekuatan,
dan erti Tawakkal.

Hidup ni semua tentang ujian dan dalam setiap ujian Allah tu,
terselit hikmah dan pengajaran bagi mereka yang yakin pd Allah.

Saya kena kuat lah ye!

I need du'a my friends.
To be honest,
Hanya Allah dapat membalas jasa2 kalian yang sudi doakan saya.
Semoga Allah merahmati kita semuanya berusaha di jalanNya.
Jalan ini tak mudah.
Kalau mudah, tentulah ramai yg mengikutinya.

(cuba cari ... surah apa Allah pujuk Rasulullah Saw.)


"...dan barangsiapa yang bertaqwa, Kami akan mengadakan baginya jalan keluar,

dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akn mencukupkan keperluan baginya. 

Sesungguhnya Allah melaksanakan urusanNya. Sungguh, Allah telah mengadakan ktentuan bagi tiap-tiap sesuatu." (at Talaq: 2-3)

Sebenarnya, banyak sangat ayat-ayat Allah dalam Quran... menceritakan tentang kemanisan orang yang berusaha, kepayahan mereka di jalan Allah...
bahkan banyak Pujukan Allah supaya hambaNya tidak berputus asa.

Mudah rasa kita menangis bila membaca Quran dan merasai kehebatan rahmatNya.

Subhanallah.

How could I ask for more from Allah.

Malu ni tak boleh nak cakap dah. hahaha. T_T

Okay, I better stop here. Nnti hbis mrepek. :p


All the best guys!
No matter what your situation is... remember one important thing.

"There will always be people who pray for you. All the Muslimin and Muslimat out there is praying for each of us. and most important is Your own Du'a to Allah."


And of course.. with no doubt.

He Grant all du'as. 

:)




p/s: em, saya tak tau... btul2 tak tau ap yg akn brlaku lps2 ni. Whether it's good or bad... I only know one thing - ALLAH is here, with me. (^_^)


p/s lgi: InshaAllah, klu ada kesempatan, sy akn post tajuk bru. It's about the Dunya and how we live in this life. A kind of.... harapnya, dptlah kongsi dgn baik nnt. :)  




3 comments:

  1. Assalamualaikum hajar..
    Somehow bila bc post hajar, kak mia feel the same too..
    Pencarian diri skrg menjadi keutamaan.. really trying hard..
    Alhamdulillah.. im happy with all i have now..
    but deep inside my heart the is sumtg i should find.. really hope we could meet..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumslm... huu. Akak.. hu. Mcm ni.. sy akn ke sna la mcm ni. Hu.. inshaAllah.. nnt dlm ms trdkt ni sy msej. Akak free hjg mggu la kan?..

      Delete
  2. yes dear... hujung mggu free.. weekdays pun boleh.. hajar boleh stay kt rmh akak... if not, for the time being maybe we can spend time secara maya..

    ReplyDelete

Thank you for your time to read. Leave a comment. Thanks again.

There was an error in this gadget